The conference on health, wellbeing and sustainable destinations will be dedicated to the analysis and debate of indicators for the development of responsible tourism which promotes health as a tourism product and experience for both tourists and residents alike.
Two framework papers and two panels of experts will be organized with a varied
representation of researchers, agents and professionals linked to both health, sustainability and responsible tourism.
We will also have a space dedicated to the presentation of communications based on research or experiences of good practices related to the theme of the conference. From the presentations, a set of papers will be selected to be published in the scientific journal PASOS.
- Health and well-being as a tourism product
- Health and local community
- Governance
- Responsible tourism
- Host and guest congruency
- Health, culture, heritage
- Social dimension of tourism
Countdown to the event
If you wish, you can also download the program Click to download.
III International Conference
Health and Wellbeing in Sustainable Destinations
Jueves, 5 de mayo
16:00-17:30 Actividad pre-conferencia (en inglés, inscripción previa).
18:00-19:00 Recepción de bienvenida Arrecife Gran Hotel & SPA.
19:00-20:00 Visita guiada por el casco histórico y marina de Arrecife.
- Con Estefanía Camejo Quintero y Arminda Arteta Viotti
IVth International conference
Health and Wellbeing in Sustainable Destinations
Viernes, 6 de mayo
08:30–09:00 Recepción participantes.
09:00–09:30 Inauguración.
09:30–10:00 Conferencia I: Cultivating Health & Wellbeing in Lanzarote to Allure Tourists as Repeaters. Jafar Jafari, Doctor Honoris Cause de la ULPGC. University of Wisconsin-Stout.
- Jafar Jafari, Doctor Honoris Cause de la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria. University of Wisconsin-Stout
10:00–11:30 Panel de discusión I: Economía de la salud emocional.
- Beatriz González López-Valcárcel, Universidad de Las Palmas de Gran Canaria.
- Luis Serra Majem, Rector Magnífico de la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria
- Juan Manuel Santana Pérez, Universidad de Las Palmas de Gran Canaria.
- Heredina Fernández Betancort, Escuela Universitaria de Turismo de Lanzarote adscrita a la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria.
- Modera: Pedro Manuel Calero Lemes, Escuela Universitaria de Turismo de Lanzarote adscrita a la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria.
11:30–12:00 Coffee break
12:00–12:30 Conferencia II: Sustainable tourism Development: Restoring the wellbeing of Hosts and Guest.
- Michael Di giovine, West Cheter University of Pennsylvania.
12:30–14:00 Panel de discusión II: Economía de la salud emocional.
- Ángeles Rubio Gil, Universidad Rey Juan Carlos.
- Héctor Fernández Manchado, Sociedad de Promoción Exterior de Lanzarote.
- José Juan Lorenzo Rodríguez, Promotur, Gobierno de Canarias.
- Myriam Elizabeth Barros Grosso, Consejería de Educación, Juventud e Igualdad, Cabildo de Lanzarote.
- Modera: Enrique Torres Bernier, Universidad de Málaga.
14:00–15:30 Lunch
15:30–16:00 Conferencia III: Creando producto turístico saludable Km. 0.
- Agustín Santana Talavera, Universidad deLa Laguna (ULL).
16:00–17:30 Panel de discusión III: Investigación y promoción del producto local saludable: “Luces y sombras”.
- Francisco Xavier Medina Luque, UNESCO Chair on Food, Culture, Development, Universitat Oberta de Catalunya.
- Pedro Melquíades Hernández Camacho, Escuela Universitaria de Turismo de Lanzarote adscrita a la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria.
- Ernesto Guerra Murciano, Meliá Hotels International, Lanzarote.
- José A. González Pérez, Aula Cultural Ciencia & Gastronomía, Universidad de Las Palmas de Gran Canaria.
- Modera: Eduardo Parra López, Universidad de La Laguna.
17:30–18:00 Coffee break
SESIONES PARALELAS
Workshops
18:00–19:00 Workshop I: Investigando sobre producto de proximidad: “De las semillas a las emociones”. (Sala II)
- Eva Parga-Dans, Instituto de Productos Naturales y Agrobiología, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IPNA-CSIC). Productores locales.
19:00–19:45 Workshop II: Educación emocional y difusión del patrimonio local saludable. (Sala II)
- Jennifer Godoy Pérez, Casa de Colón.
- Heredina Fernández Betancort, Escuela Universitaria de Turismo de Lanzarote, adscrita a la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria.
- Manuel Peláez, agricultura en Lanzarote.
- Lourdes Saaveddra Rodríguez, La Molina.
- Viticultor/agricultor, Lanzarote.
Comunicaciones científicas
18:00. Teresa Aguiar-Quintana. The importance of resilience to overcome job insecurity, anxiety and depression in the hospitality and Tourism sector.
18:10. Teresa Aguiar-Quintana. The impact of prolonged job stress on hotel employeesŽanxiety and depression and the effect on self-rated task performance.
18:20. Amador Durán-Sánchez (on line). Salud y bienestar 2.0: análisis de la calidad de la comunicación de los Balnearios de Extremadura en España
18:30. Xolchilt Jasso Arriaga (on line). Algunas reflexiones sobre turismo y la inmunonutrición.
18:40. Nuray Yildiz (on line). Análisis FODA de Turquía en el campo del turismo de salud
18:50. Keila Estefania Vilema Herrera (on line).Turismo rural como una terapia de salud para los turistas post-Covid 19
19:00. Aida Pinos Navarrete. Turismo de balneario y Covid-19: ejemplos de buenas prácticas en el contexto español.
19:10. Joan Roura Expósito (online). Sidra canaria: desafíos, potencialidades y riesgos de la activación patrimonial.
19:20 Wilhelm Londoño Díaz (online). La desturificación del turismo en Taganga, Santa Marta, Colombia: El viaje como elemento generador de conciencia en el Antropoceno.
19:30. Sara Folegani (online). Sustainability experience, authenticity experience.
19:40. Antonio Maniatis (online). El turismo termal en el derecho y la práctica.
19:50. Mª Paz Llorente. Turismo de Salud en el Siglo XXI: una oportunidad para generar nuevas experiencias en Canarias.
20:00. Elba Leandro. Cuidado y atención personal en alojamientos turísticos.
20:10. Leticia González. Turismo Silver
III International Conference
Health and Wellbeing in Sustainable Destinations
Sábado, 7 de mayo
Tour saludable La Geria / Healthy Tour La Geria (previa inscripción, plazas limitadas)
We have the participation of experts in tourism and sustainability.
Selection of photos from the conference held in 2018 and from Lanzarote, an island that hosts the 2019 edition.